Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δίδαξε στη Χελιδόνα Έβρου



Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός πέρασε από τη Θράκη και δίδαξε στον τόπο μας πιθανότα το 1763-1773.
 
Ζωντανή μαρτυρία του περάσματος του από την περιοχή, αποτελεί μέχρι σήμερα το παρεκκλήσι έξω από το χωριό Χελιδόνα του Έβρου, όπου ο Άγιος έστησε το μεγάλο ξύλινο σταυρό του και κήρυξε στους Χριστιανούς κατοίκους των χωριών Δόξας και Δοξιπάρας, 
όπως αναφέρεται στο παρακάτω απόσπασμα από το άρθρο του Θεολόγου κ.Ηλία Μογλενίδη «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Χρόνια 300 από την γέννησή του (1714-2014) – Η διέλευση του από την Θράκη» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Επί των Ποταμών» (2013) της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, αναφέρονται τα παρακάτω:

«Πέρασε από όλα σχεδόν τα χωριά και όλες τις πόλεις της Θράκης. Συνεχίζοντας την πορεία του περνά μέσα από τα χωριά Καστανιές (Τσιρέκκιοϊ), Ρίζια (Νταουτζιάρα), Αμμόβουνο (Σαμόνκιοϊ), Μικρή Δοξιπάρα (Τούρκου Ντουγάντζια), Χελιδόνα (Χαλβατζίκιοϊ), όπου παίρνοντας την άδεια από τον Μπέη Χελιδόνας, μίλησε στους Χριστιανούς κατοίκους Δοξιπάρας και Δόξας (Μεγάλης Τραύας). Στη Χελιδόνα υπήρχε τέμενος, Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν Μουσουλμάνοι, στο θρήσκευμα

Ο Άγιος για να μην προκαλέσει τους Μουσουλμάνους, αφού έλαβε την άδεια από τον τοπικό Χότζα. Έπειτα, πραγματοποίησε το κήρυγμά του το βράδυ στον χώρο, όπου βρίσκεται το σημερινό Παρεκκλήσιο. Έστησε και ένα σταυρό πριν αρχίσει το κήρυγμά του, ο οποίος φυλάσσεται και ανανεώνεται μέχρι σήμερα. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στη Χελιδόνα και την Μικρή Δοξιπάρα έχει κτισθεί πέτρινο παρεκκλήσιο σε ανάμνηση της διέλευσης του Αγίου Κοσμά από την περιοχή. 

Στη θέση του σταυρού είχε κτισθεί ένα προσκυνητάρι και στη συνέχεια, η αγάπη και η ευλάβεια των κατοίκων της περιοχής, ανήγειρε ένα πέτρινο παρεκκλήσιο προς τιμή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.»
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος εμφανίστηκε σε όραμα σε κατοίκους του χωριού Δόξα Διδυμοτείχου και ζήτησε να ανεγερθεί ναός στη θέση που είχε διδάξει (στους προγόνους τους). Έτσι με δαπάνες και με τεχνίτες του υπόψη οικισμού, ήδη το 1961 (έτος ανακύρηξης σε Αγίο του Κοσμά του Αιτωλού), κατασκευάσθηκε παρεκκλήσιο προς τιμή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μεταξύ της Μικρής Δοξιπάρας και της Χελιδόνας, στη διακλάδωση που σήμερα οδηγεί στον ταφικό τύμβο Μ.Δοξιπάρας.
Εκεί μας περιμένει ο Πατροκοσμάς, στο λόφο πάνω από τη Χελιδόνα του Βορείου Έβρου να μας διδάξει ταπεινοφροσύνη, Ορθοδοξία, Ελληνισμό.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια